images/Valokuvat/Kaenkoski/DSC07181.jpg
images/Valokuvat/Kaenkoski/kuva_5.jpg
images/Valokuvat/2017/Photo_30-07-2017_90637_preview.jpeg
images/Valokuvat/Kokkola_2013/DSC07595.jpg
images/Valokuvat/Kokkola_2013/DSC07597.jpg
previous arrow
next arrow

140 vuotta lainassa ollut kirja palautettiin Turussa – myöhästymiselle mojova hintalappu

 

Kappalisen lainaama kirja 1

20.8. 12:10

TURKU

TURUN kaupunginkirjaston alaisena toimivaan Paattisten kirjastoon tuotiin torstaina harvinainen kirjapalautus.

Kyseessä on nimittäin peräti 140 vuotta myöhässä ollut laina, jonka nimi kuuluu: ”Peijais-puheita, eli kristillisiä muistutteita mureh-wäelle”.

Kirjan oli lainannut 1870-luvulla Paattisten kirkon kappalainen, herra Gustaf Lönnmark, jonka jälkeläiset löysivät kirjan hiljattain pölyisestä aitasta ja päättivät palauttaa sen alkuperäiselle omistajalle Paattisten kirjastoon.

Näin vanhan kirjan palauttaminen on hyvin harvinaista, jopa ainutkertaista.

– On harvinaista, että edes vuosikausia lainassa ollut kirja palautetaan. Minun urallani tämä on ensimmäinen tällainen tosi vanha kirja, Turun kaupungin kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjaston järjestelmissä ei ollut enää edes merkintää kyseisen kirjan olemassaolosta.

 

– Siihen aikaan kirjoja lainattiin niin, että lainaajalla oli vihko, johon kirjoitettiin hänen lainaamansa kirjat. Ne viivattiin aina yli, kun kirjat palautettiin. Näitä (vihkoja) ei ole hirveästi tallella. Lainaamisen valvonta muuttui vasta 1900-luvun puolella järjestelmällisemmäksi.

HARVINAINEN kirja ei päädy lainaushyllyyn, vaan se pääsee kaltaistensa erikoisteosten joukkoon.

– Meillä on Turussa historiallinen kokoelma, ja tämä on todella mielenkiintoinen lisä sinne. Kirjaa ei pysty lainaamaan, mutta sitä voi käyttää esimerkiksi tutkimustarkoituksessa, Pilppula kertoo.

 

Entä mitä tarkoittaa kirjan nimessä oleva, erikoiselta kuulostava ”mureh”?

– Voisiko se olla murhe? Tätä pitäisi varmaan kysyä joltain suomen kielen tuntijalta, Pilppula naurahtaa.

 

MYÖHÄSTYMISMAKSUJA kirjasta olisi kertynyt yhteensä noin 10 725 euroa, tai 1870-luvun valuutassa suunnilleen 2 625 markkaa, kun inflaatio otetaan huomioon. Kirjan palauttajat selvisivät kuitenkin tällä kertaa ilman maksuja.

Kirjaston nykyisten käyttäjien ei kuitenkaan kannata enää luottaa siihen, että vuosikausia hyllyssä lojuneen kirjastonkirjan voisi palauttaa seuraamuksetta.

 

– Koko järjestelmän valvonta on muuttunut tietokoneiden myötä jämptimmäksi, joten tuollaisia ei enää satu. Kun kirja on riittävän paljon myöhässä, meiltä lähtee lasku, joka voi mennä myöhemmin perintään. Tietysti harvinaisissa tapauksissa, kuten tulipaloissa tai sairaalaan joutumisissa, harkitaan tilannekohtaisesti.

 

Kirjasto kuitenkin kehottaa lainaajia olemaan armollisia itselleen, jos lainat ovat jatkuvasti myöhässä ja maksut kertyvät.

– Et varmastikaan ole ollut lainojesi kanssa yhtä myöhässä kuin tämän tarinan päähenkilö, Instagram-julkaisussa ilmoitetaan.

Sukuseura on tehnyt alusta lähtien arvokasta sukututkimusta. Ensimmäiseen sukukokoukseen Päivi Mäkelä teki Hissu Vahervuoren ja Sven Kockin avustuksella sukutaulut Mynämäen rovastin Gustav Lönnmarkin sekä Gustav Lönnmark nuoremman (Parkanon rovastin) vaimon suvuista pohjautuen Malmien ja Roosien aiempaan sukututkimustietoon. Aarre Joensuun puheenjohtajakaudella Ulla Kotiranta ja Anna Matikka jatkoivat tutkimustyötä ja nyt myynnissä olevat sukupuu ja -taulut ovat Mynämäen rovasti Gustav Lönnmarkin sukuhaaraan pohjautuvia.

Heikki Rikkosen puheenjohtajakauden aikana tehtiin suvulle myös sukuviiri, jonka suunnitteli Tuula Lönnmark.

Uusin yhteinen ponnistus on nämä sukuseuran nettisivut.

Sukuseuramme on kehitellyt myös muutamia myytäviä sukuseuramme tuotteita. Ne löytyvät sivuiltamme kohdasta "Kauppa"

Hallitus_2008-_2_300                             Hessu 300 Parkano 1987 12 300
 Hilkka Vahervuori 2008 -   Aarre Joensuu 1998-2008  Heikki Rikkonen 1993-1998  Teuvo Vahervuori 1984-1993

 

 

Esittely

Sukuseuramme perustettiin virallisesti vuonna 1984 Tuusulassa. Ajatus sukuseuran perustamisesta syntyi Margareta ja Heikki Kiviojan sekä Teuvo ja Hissu Vahervuoren yhteisissä illanvietoissa 1980-luvun alkupuolella. He ajattelivat, että miksipä ei isompikin sukulaisväki voisi kokoontua ja tutustua toisiinsa. Hankkeen kehittämiseen kutsuttiin Maj-Brit ja Ake Hakkarainen, Liisa ja Totti Liljeström, Sven ja Benita Kock sekä Päivi Mäkelä. Eräänlainen epävirallinen sukuseuran aloituskokous oli vuonna 1983. Ja siitä kaikki lähti liikkeelle.

Ensimmäinen sukukokous pidettiin 1984 Tuusulassa Krapinhovissa. Kokoukseen oli ilmoittautunut 60 henkeä, mutta yllättäen paikalle tupsahti bussilastillinen sukurakkaita sukulaisiamme, niin, että meitä oli yhteensä 150 henkeä. Krapinhovilla oli vaikeuksia saada meidät kaikki mahtumaan sisään. Tunnelma oli korkealla ja tuntui, että juuri tälle toiminnalle oli tarvetta.

Virallisesti Sukuseura on ilmoitettu yhdistysrekisteriin 1989. Alkuinnostuksen jälkeen sukukokousten osanottajamäärät ovat laskeneet reilusti. Sukuseuran sääntöjen mukaan sukukokous on joka 3:s vuosi. Ensimmäiset sukukokoukset pidettiin vuorotellen suvun vaiheisiin liittyneillä paikkakunnilla noudattaen muodoltaan perinteistä sukukokousmallia. Pari laivaristeilytyyppistä kokousta on pidetty hieman tavanomaisesta sukukokouslinjasta poiketen.

Sukukokouksessa valitaan sukuseuralle hallitus ja puheenjohtaja, joiden kausi on 3 vuotta. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin perustajajäsen Teuvo Vahervuori. Sukuseuran hallitukseen pyritään saamaan edustaja kustakin sukuhaarasta. Sukuseura on valinnut kaksi kunniajäsentä Teuvo Vahervuoren ja Sven Kockin, joista edellinen on poistunut keskuudestamme.

Hallituksen jäsenet on pyritty valitsemaan kustakin sukuhaarasta.

Hilkka Vahervuori puheenjohtaja
Markus Erola varapuheenjohtaja, nettivastaava
Päivi Mäkelä  sihteeri
Elsa Ropponen taloudenhoitaja
Timo Lönnmark  
Iisa Lönnmark-Blumberg tilaisuuksien järjestäjä
Riina Johansson tilaisuuksien järjestäjä
Leena Erola  
Lisäksi hallituksen kokouksiin kutsutaan
Margareta Kivioja kunniajäsen
Ulla Joensuu sukututkimuksesta vastaava
Hallituksen varajäseniä ovat
Sini Vahervuori  
Ulla Kotiranta  
Heli Hiipakka-Eshetu  
Leila Lastikka  
Aare Joensuu  
Arja Narva  
Leena Taulu  
Marita Naumanen  

 

Sukuseuran tuotteita voit tilata Ulla Kotirannalta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse 040 7556464. Kun tuotteet tulevat Ullalle, hän lähettää laskun, jonka voit maksaa sukuseuran tilille ja sen jälkeen saat tuotteet sovitulla tavalla

Lönnmark sukupuu + luettelo 20 €   
Roos sukupuu 10 €   
Valokuvalliset sukutaulut 10 €  
Postimerkit: arkki (10 kpl)  30 €, a 1,50 € postimerkki pien