Tulosta

Sukumme ensimmäinen Lönnmarkin nimeä kantanut mies syntyi Ulvilan Gammelbyn kylässä. Alun perin hän oli nimeltään Henrik Henriksson (s.1787). Hän muutti vaimonsa Maria Markuksentyttären kanssa Poriin vuonna 1822. Henrik Lönnmark oli ammatiltaan merimies, sittemmin kirvesmies, jonka vanhemmat olivat Henrik Mattson (s.1747) ja Lisa Mickelintytär. Lisa Mickelintytär oli peräisin Ulvilan Suosmeren kylältä, suvusta, joka oli ottanut Lönnmark nimen käyttöönsä ja tämän suku puolestaan aiemmalta sukupolvelta, joka asui Ulvilan Jaakkolan kylässä. Lönnmarkin nimen katsotaan polveutuneen kolmeen kertaan naispuolisen henkilön kautta Lisa Mickelintyttären suvussa. Henrik Mattsonin isä oli Matts Mattson (s.1707) ja hänen vaimonsa Anna Henrikintytär.

Matts Mattson on siis sukumme ensimmäinen tiedossa oleva kantaisä. Matts Mattsonin pojalla Henrik Mattsonilla ja vaimollaan Lisa Mikkelintyttärellä (Lönnmark) oli neljä lasta: Maria (s.1777), Lisa (s.1781), Henrik (s.1787) ja Juliana (s.1784). Heistä jälkeläisiä vain Henrikillä.

Henrik Lönnmark ja vaimonsa Maria Markuksentytär saivat viisi lasta.Kaksi vanhinta Johan (s.1809) ja Adam (s.1811), ei perillisiä. Kolmas lapsi, Gustaf (s. 1813), avioitui Maria Elisabet Langellin kanssa ja toimi Mynämäen kirkkoherrana. Neljäs lapsista, Henrika Adolfina (s.1816), avioitui merimies Gustaf Rostedtin kanssa. Ja nuorin, Maria Helena (s. 1820) vihittiin porvari Adrian Malenin kanssa.

Mynämäen kirkkoherra, Gustaf Lönnmark sai vaimonsa Marian kanssa kahdeksan lasta, joista ensimmäinen Gustaf Alfred (s. 1842) avioitui Sofia Matilda Malmin kanssa ja toimi Parkanon kirkkoherrana. Toinen lapsi, Maria Adolfina (s.1844) kuoli keskosena. Kolmas lapsi, Alexandra Charlotta (s. 1847) vihittiin nimismies, lääninkanslisti Otto Julius Malmin kanssa. Neljäs lapsista, filosofian maisteri Frans Alexander Lönnmark (s. 1849) avioitui Clara Sofia Aleniuksen kanssa ja toimi Porin lyseon lehtorina. Seuraavalla kolmella lapsella ei tiettävästi ole perillisiä: Carl Albert (s.1852), Henrika Matilda (s.1854) ja Augusta Amanda (s.1857). Kuopus Ludvig Leonard (s. 1860) avioitui Augusta Aleksandra Sacklen kanssa ja vaikutti mm.Ahlaisten seurakunnan kappalaisena.


Mynämäen rovastin Gustaf Lönnmark oli erityisen kiinnostunut suomenkielestä ja hänen kerrotaan olleen kirjallisesti lahjakas. Hänen julkaisujaan ovat ”Hyödyllisiä ajankuluja yhteiselle kansalle” (Vaasa 1844), käännöksinä katekismussaarnoja lapsille (1845) ja kirjanen ”Kristillinen lasten opettaja” (Vaasa 1849). Lisäksi hän osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen toimintaan. Hänen johdollaan pidettiin pitäjänkokouksia, joissa päätettiin mm. maanteiden ja siltojen rakentamisesta. Isän kristillisistä kasvatusperiaatteista huolimatta hänen neljän lapsensa edesottamuksista ja railakkaista otteistaan kiersi paikkakunnalla monenlaisia tarinoita. Juniori Gustaf Lönnmarkin kerrotaan jopa jakaneen ehtoollista pienessä hiprakassa.

Parkanon rovastin Gustaf Lönnmarkin vaimon Sofia Matildan suvusta löytyy mittava joukko kuuluisia ja maineikkaita henkilöitä. Sofia Matilda periytyy isänsä puolelta Malmeista ja äitinsä Rooseista. Kauppias Niclas Malm (s.1724) oli Sofia Lönnmarkin isän isoisä ja J.L. Runebergin äidin isoisä. Sofia Lönnmarkin isoisän, kauppaneuvos Pehr Malmin (s.1768), kaksi lastenlasta Hilda ja Amelie Malm avioituivat Donnerin veljesten kanssa. Heidän jälkeläisiään ovat mm. Henrik Otto, Otto ja Jörn Donner. Sofia Lönnmarkin serkku, aikoinaan Suomen rikkaimpana miehenä pidetty Otto Malm (s.1838), avioitui serkkunsa Maria Malmin (s.1849) kanssa. Jäätyään varhain leskeksi Otto Malm omisti elämänsä muiden auttamiselle. Hän perusti Pietarsaareen mm. sairaalan, koulun ja jätti kaupungille huomattavan perintöosuuden. Roosien (Sofian L:n äidin suku) ja Franzenien jälkeläisistä on lähtöisin mm.Olof Palme. Malmien ja Roosien suvuista on kirjoitettu paljon ja tehty lukuisia tutkimuksia.

Seuramme jäsenet ovat Parkanon rovastin Gustaf Lönnmarkin lasten jälkeläisiä. Heidän lapsiansa ovat:

Aina Maria Vatunen os.Lönnmark (s. 1866)
Uno Gustaf Alexander (s. 1868)
Hugo Alfred (s. 1870), ei perillisiä
Ivar Hjalmar Valdemar (s. 1871)
Johan Wäinö Gustaf (s. 1876)
Signe Sofia Rikkonen os.Lönnmark (s. 1877)
Armas Gunnar Alfred (s. 1881).