PHOTO-2022-08-22-09-21-56.jpg
images/1_26.jpg
images/1_27.jpg
images/1_58.jpg
images/1_75.jpg
images/1_77.jpg
images/1_53.jpg
previous arrow
next arrow

140 vuotta lainassa ollut kirja palautettiin Turussa – myöhästymiselle mojova hintalappu

 

Kappalisen lainaama kirja 1

20.8. 12:10

TURKU

TURUN kaupunginkirjaston alaisena toimivaan Paattisten kirjastoon tuotiin torstaina harvinainen kirjapalautus.

Kyseessä on nimittäin peräti 140 vuotta myöhässä ollut laina, jonka nimi kuuluu: ”Peijais-puheita, eli kristillisiä muistutteita mureh-wäelle”.

Kirjan oli lainannut 1870-luvulla Paattisten kirkon kappalainen, herra Gustaf Lönnmark, jonka jälkeläiset löysivät kirjan hiljattain pölyisestä aitasta ja päättivät palauttaa sen alkuperäiselle omistajalle Paattisten kirjastoon.

Näin vanhan kirjan palauttaminen on hyvin harvinaista, jopa ainutkertaista.

– On harvinaista, että edes vuosikausia lainassa ollut kirja palautetaan. Minun urallani tämä on ensimmäinen tällainen tosi vanha kirja, Turun kaupungin kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjaston järjestelmissä ei ollut enää edes merkintää kyseisen kirjan olemassaolosta.

 

– Siihen aikaan kirjoja lainattiin niin, että lainaajalla oli vihko, johon kirjoitettiin hänen lainaamansa kirjat. Ne viivattiin aina yli, kun kirjat palautettiin. Näitä (vihkoja) ei ole hirveästi tallella. Lainaamisen valvonta muuttui vasta 1900-luvun puolella järjestelmällisemmäksi.

HARVINAINEN kirja ei päädy lainaushyllyyn, vaan se pääsee kaltaistensa erikoisteosten joukkoon.

– Meillä on Turussa historiallinen kokoelma, ja tämä on todella mielenkiintoinen lisä sinne. Kirjaa ei pysty lainaamaan, mutta sitä voi käyttää esimerkiksi tutkimustarkoituksessa, Pilppula kertoo.

 

Entä mitä tarkoittaa kirjan nimessä oleva, erikoiselta kuulostava ”mureh”?

– Voisiko se olla murhe? Tätä pitäisi varmaan kysyä joltain suomen kielen tuntijalta, Pilppula naurahtaa.

 

MYÖHÄSTYMISMAKSUJA kirjasta olisi kertynyt yhteensä noin 10 725 euroa, tai 1870-luvun valuutassa suunnilleen 2 625 markkaa, kun inflaatio otetaan huomioon. Kirjan palauttajat selvisivät kuitenkin tällä kertaa ilman maksuja.

Kirjaston nykyisten käyttäjien ei kuitenkaan kannata enää luottaa siihen, että vuosikausia hyllyssä lojuneen kirjastonkirjan voisi palauttaa seuraamuksetta.

 

– Koko järjestelmän valvonta on muuttunut tietokoneiden myötä jämptimmäksi, joten tuollaisia ei enää satu. Kun kirja on riittävän paljon myöhässä, meiltä lähtee lasku, joka voi mennä myöhemmin perintään. Tietysti harvinaisissa tapauksissa, kuten tulipaloissa tai sairaalaan joutumisissa, harkitaan tilannekohtaisesti.

 

Kirjasto kuitenkin kehottaa lainaajia olemaan armollisia itselleen, jos lainat ovat jatkuvasti myöhässä ja maksut kertyvät.

– Et varmastikaan ole ollut lainojesi kanssa yhtä myöhässä kuin tämän tarinan päähenkilö, Instagram-julkaisussa ilmoitetaan.